De 5 gouden tips voor het aankopen van een huis

Je bent op zoek naar een woning, maar waar moet je beginnen? Met onze tips voor het aankopen van een huis ga jij als koper een stuk zelfverzekerder op huizenjacht. Los van het proeven van de sfeer is het ook belangrijk om op bepaalde aspecten te letten en de juiste vragen te stellen aan de verkopende makelaar. Wij nemen je mee!

  • Sfeer proeven van de buurt

Loop een rondje door de buurt. Dit raden we aan om zowel overdag als ‘s avonds te doen. Zo krijg je gelijk een goede indruk van de wijk en de sfeer. Kom je een bewoner uit de straat tegen, maak dan een praatje over hoe het is om daar te wonen. Luister goed naar je gevoel. Zie jij jezelf daar al wonen?

  • Bereid je voor

Je hebt een bezichtiging gepland en bent helemaal enthousiast. Vergeet niet om kritisch te blijven ondanks de huidige huizenmarkt. Pak voor de bezichtiging de foto’s en tekst er nog eens goed bij en schrijf vragen op over dingen die je opvallen of die je graag wilt weten. Grote kans dat je tijdens de bezichtiging door de tijdsdruk en de nieuwe indrukken niet nadenkt over kritische en belangrijke vragen. Een goede voorbereiding voorkomt dat je na een halfuur op straat staat en spijt hebt dat je niet meer gevraagd hebt. 

  • Plan je bezichtiging overdag

Door een bezichtiging overdag te plannen zie je meteen hoe licht een woning is. Aan welke kant valt het zonlicht in de woning? Los daarvan zie je details in daglicht veel beter en raak je niet afgeleid door de sfeer van een gezellig verlichte woonkamer. De kwaliteit van afwerking van de woning blijft zo niet onopgemerkt. 

  • Kijk kritisch naar de ruimtes

Wat zoek jij in een huis en wat voor ruimtes passen daar bij? Hecht je veel waarde aan een grote keuken of heb je liever veel plek in de woonkamer om te ontspannen? Bedenk van te voren hoeveel kamers je  graag zou willen en wat je daarin allemaal kwijt wilt. Laat je niet meeslepen door de mooie vloer of karakteristieke gevel, maar kijk ook praktisch naar het huis. Kan ik hier prettig wonen? Heb ik genoeg ruimte?

  • Maak foto’s

Een bezichtiging gaat enorm snel, je gaat in vogelvlucht door een huis. Als je thuis bent wil je alles nog even laten bezinken en het huis nog even bekijken. Maak eigen foto’s, vooral van hoeken of ruimtes die niet online staan of die jij zelf extra belangrijk vindt. Dit kunnen bijvoorbeeld ook foto’s van details of afwerking zijn. Dan kan jij thuis rustig kijken of het huis een bod waard is!

Wil je naast deze tips voor het aankopen van een huis graag nog extra begeleiding of inzichten? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies!