35-minners hebben de overhand op de huizenmarkt

Dat er iets gedaan moet worden aan de overspannen huizenmarkt is duidelijk. Daarom heeft de overheid begin 2021 starters te helpen met een fiscaal voordeel: mensen onder de 35 die voor het eerst een huis kochten hoefden geen overdrachtsbelasting te betalen. 

Dit fiscale voordeel heeft maar voor een klein gedeelte gewerkt. 

Uit gegevens van het kadaster blijkt dat de groep mensen onder de 35 de overhand hadden bij de kopers op de huizenmarkt in het eerste kwartaal: 61 procent van alle woningtransacties in het eerste kwartaal van 2021 werd gedaan door deze groep. Daarentegen bleek 39% van deze groep al huiseigenaar en dus geen starter. 

In het eerste kwartaal van 2021 waren de 35 minners verantwoordelijk voor ongeveer 37% van de totale woningaankopen.

Normaal gesproken moet je als particulier 2% van de koopsom aan overdrachtsbelasting betalen. Dankzij de fiscale meevaller kregen de starters een voordeel van duizenden euro’s. Zo zou de de kans op een woning voor starters vergroot worden op de krappe woningmarkt. 

Alleen het eerste kwartaal gold deze vrijstelling bij elk aankoopbedrag, dat is nu veranderd. De vrijstelling is vanaf 1 april alleen geldig bij een aankoopbedrag onder de 400.000 euro. Starters krijgen dus alleen vrijstelling van de overdrachtsbelasting bij een aankoopbedrag onder de 400.000 euro. Boven dat bedrag geldt een tarief van 2%.

Uit de gegevens van het kadaster blijkt dat dit effect heeft gehad in het eerste kwartaal van 2021. In het eerste kwartaal kochten dit jaar namelijk veel meer mensen onder de 35 boven de 400.000 euro. Hierdoor hebben 35-minners de overhand op de huizenmarkt. 

Bron: https://www.businessinsider.nl/starter-huizenmarkt-kopers-eerste-kwartaal-2021-overdrachtsbelasting/